tiistai 20. lokakuuta 2020

Kerrostalon rappukäytävän freesaus

Eilen kävin kävelylenkin yhteydessä kuvaamassa yhden kerrostalon projektin missä olen ollut mukana. Kerrostalo on Tornion vanhimpia ja halusin kuitenkin ns. ajan hengen säilyttää tässä kohteessa, mutta silti myös päivittää tähän päivään.
Muutos tehtiin lähinnä maalaamalla ja kaikki listat vaihtamalla.Ennen kuvat


Seinät ja katot oli ennen maalattu maalarinvalkoisiksi. Kaiteitten pinnat oli sävyltää harmaan siniset, samoin peite -ja jalkalistat. Samaa harmaan sinistä oli käytetty myös rappusten ns.otsa osissa ja ikkunanlaudan listassa.Asukkaiden ovet oli tummuneet vuosien saatossa.


Muutos toteutettiin maalamalla uusilla sävyillä seinät ja kattopinnat  sekä vaihtamalla kaikki listat valkoisiksi ja hiemen koristellisemmiksi. Taloyhtiö oli jo valmiiksi tilannut uudet tammiset ovet, jotka sopivat talon henkeen ja toivat sitä kaivattua lämpöä myös tiloihin. Matot ja ilmoitustaulut myös uusittiin samalla sekä lattia pestiin kunnolla.Muutoksen jälkeen kuvat


Kaiteitten pinnat maalattiin kiiltävällä mustalla maalilla. Kerrosten numeroissa käytettiin vanhan ajan kirjaisin mallia ja numerot maalattiin matta mustalla, että saatiin näin pientä kontrastia mustiin tehosteisiin. Numeroiden alle liimattiin tammilista ns. alustaksi numerolle ja sama tamminen sävy toistuu uusissa ovissa eli hyvä pari. Rappusten reunat on maalattu sävyllä Paperi.Seinät maalattiin lämpöisellä harmaan beige sävyllä ja alarauna valkoisella paperin sävyllä sekä myös rappusten otsa osio. Katot ja ikkunan syvennys on myös maalattu samalla paperin sävyllä.
Seinissä kiertää 4cm levyinen raita, joka on samaa sävyä kuin seinäkin ja tämä on maalattu tunto karhea maalilla. Näin saatiin ns. kolmiulotteinen pinta maalauksella. Aluksi oli suunnitellut, että käytetään näissä kapeaa puulistaa ja erin levyisiä listoja useammassa paikka, mutta päädyttiin maalaukseen, koska huonekaluja roudataan ylös ja alas, näin maalaus on helpompi korjata kuin listat.

Käytäviin ja muihin  tiloihin oli jo aikaisemmin vaihdettu uudet kattolamput ja valotehoa lisätty, joten harmaa beige sävy seinissä ei ollut yhtään liian tumma. Tiloista mielestäni tuli tunnelmallisempi, kun seinät eivät olleet valkoiset. Sama valkoinen Paperi sävyinen leveä raita kiertää jalkalistan yläpuolella, näin saadaan listalle leveämpi vaikutelma.
Pitkät tummat käytävänmatot toivat kivan kontrastin muuten vaaleaan vihertävään lattiaan. Lattiassa oli myös samaa beigen harmaata sävyä kuin seinissäkin.


Sisääntuloon säästettiin vanhat paneelit, jotka oven osalta sävytetään vielä saman sävyiseksi kuin muut seinät sekä ovi myös saa uuden freesauksen. Ovenkahva on kuuleman Alvar Aallon suunnitelma, tämän kuulin talon asukkaalta ja se tietysti säästettiin ja puhdistetaan vielä. Onhan se hieno muotokieletään ja  mustallanahkanarulla päällystettynä. Postilaatikot on myös uusittu ja sopivat ajan henkeen. Alareuna maalattiin myös samalla harmaan beige sävyllä kuin käytävien seinät ja katto on myös  nyt puhtaamman valkoinen.
Mitäs tykkäsit muutoksesta?

Ite tykkään kovati muutoksesta ja näitä on aina hauska myös toteuttaa. Yritän aina eri kerrostalo käytävistä tekemään vähän erilaisempia ja tietysti katsomaan mikä sopii talon henkeen ja väritykseen. Jos taloyhtiössä on tulossa remonttia, niin olehan rohkeasti yhteydessä. Kysymyksiä yms. voi lähettää ja vastailen niihin niin pian kuin voinki :).

Parhaiten minut saa kiinni sähköisesti osoitteesta:

paivi.salmi10@gmail.com

Mulla on tässä nyt kolmen päivän vapaat ja lähden kuvamaan yhden projektin mitä olen nyt kesän aikana työstänyt. Uskon, että saan siitä teille myös vähän kertoa.

Ollaanpas kuulolla!


5 kommenttia:

 1. Todella tyylikäs muutos! Me olemme myös juuri muuttamassa kerrostaloon omakotitalosta, ja hieman toki jännittää sillä onhan se suuri muutos. Meille tärkeää on sijainti, mukavat naapurit sekä reilu isännöitsijä. Ilmeisesti sielä myös ollaan tekemässä jonkinlaista remonttia, mutta siitä keskustelut ovat vielä käynnissä. Mukava kuitenkin kun pidetään tällaisista asioista myös huolta.
  https://tammentalot.fi/isannointitoimisto-lahti/

  VastaaPoista
 2. Hienosti tehty muutos ja mukavat nuo yksityiskohdat numeroiden alla. Siistiä jälkeä. Tuttava myös kertoi että heidän kerrostaloon ollaan tekemässä remonttia tässä lähitulevaisuudessa ja heille tulee myös uusi ovipuhelinjärjestelmä maalauksien ja pintojen uusimisen lisäksi. Hyvää työtä sinulta!
  https://www.kotiautomaatiokauppa.fi/fi/tuoteryhma/ovipuhelinjarjestelmat

  VastaaPoista
 3. Hyvältä näyttää. Meillä myös tehdään muutosta rappukäytäviin, samalla alkaa hissin peruskorjaus. Mukavaa kun huolehditaan toimivuudesta sekä yleisestä siisteydestä. Tuntuu aivan kuin uudelta asuinympäristöltä.
  https://www.schindler.com/fi/internet/fi/modernization.html

  VastaaPoista
 4. Hienolta näyttää, mukavan moderni ilme. Meidän rappukäytävä on todella vanha. Myös likainen usein, siivousta olisi vailla. Muutenkin olisi ehkä hyvä päivittää ulkonäköä. https://www.siivousnorppa.fi/liiketilasiivous

  VastaaPoista
 5. Kivan muutoksen olet kyllä toteuttanut tähän rappukäytävään. Tehtiinkö siellä samalla hissihuolto, vai oliko tässä talossa hissiä? Tosi hyvältä näyttää nuo kiiltävällä mustalla maalilla maalatut kaiteet ja matta mustalla maalatut seinä numerot. https://espoonhissi.fi/palvelut/huolto/

  VastaaPoista