maanantai 8. helmikuuta 2016

Pari vinkkiä

Kevät kun koittaa, niin tahtoo olla monella remontoimiset ja sisustamiset mielessä. Luonnonvalo kun lisäntyy, haluaa taas jotain uutta ja kivaa laittaa. Itellä oikeastaan on päällimäisenä Oonan huoneen remontti ja keittiön aloitettu pieni pintaremontti saattaa loppuun. Siinähän olisikin tälle vuodelle ihan soppelisti tekemistä :).

Jos siellä mietitte seinien maalausta esim. harmaaksi, niin tässä hyväksi koettu hyvä harmaan sävy, josta olenki jo aikaisemminiki puhunut. Harmaa on minusta vaikeampia värejä valita, oli sitten sisä-tai ulkomaali. Monesti harmaan sävy tietyssä valossa  vähän sinertää,vihertää tai näyttää vähän vaaleanpunaiselta seinässä, vaikka pieni värilastu saattaa näyttää hyvältä. Tämänki sävyn  värilastu näyttää ihan eriltä kuin mitä seinän väri.Muista, seinä märkänä näyttää aina vähän tummemmalta eli anna maalin kuivua ekana :), ennen kun teet lopullisen päätöksen jääkö väri seinään.

Tämä sävyhän ei ole kauhean tumma harmaa, mutta kuitenkin tuo pienen kontrastin esim. valkoisten kalusteiden kanssa. Sävy näyttää joka valossa hyvän harmaalta,  enemmän lämpimän harmaalta kuin kylmältä. Tässä kuvassa yläkerran aulan yksi seinä on saanut tämän sävyn. Pohjalla Versailess maaalattava ryppytapetti, joka löytyy myös alakerran olohuoneesta samalla sävyllä maalattuna.

Sävy on Ncs s 1502-y50r


Samalla sävyllä on myös maalattu keittiön pyökin väriset tasot. Keittiön tasot on maalattu Teknofloor aqua lattiamaalilla. Tästä pääset laminaatti maalaus postaukseen KLIK ja ohjeet löytyy myös sieltä.Tässä ohjeet, miten luet Ncs-värijärjestelmää.

NCS Järjestelmä

NCS- VÄRIT NIIN KUIN SILMÄ NE NÄKEE


NCS Natural Color System on looginen värijärjestelmä joka on rakennettu sen mukaa miten silmä näkee värit. Ncs-järjestelmällä voidaan jokaiselle mahdolliselle havaittavalle värisävylle antaa yksiselitteinen NCS- värikoodi.
Värijärjestelmä perustuu kuuteen perusväriin, joiden avulla ihmisilmä voi hahmottaa värisävyjä. Nämä perusvärit ovat valkoinen W, musta S, keltainen Y, punainen R, sininen B ja vihreä G. Huomaa, että tässä järjestelmässä myös vihreä luokitellaan perusväriksi. NCS- järjestelmässä värisävy määritellään sen mukaan miten paljon se muistuttaa kutakin määritettyä perusväriä.

Esimerkiksi NCS määritelmässä S 2030-Y90R osio 2030 tarkoittaa nyanssia. Tämä tarkoittaa miten paljon värisävyssä on mustuutta - tässä tapauksessa 20%. Luvun toinen osa 30 tarkoittaa puhtaan värin kylläisyysastetta ( kromaattisuus)- tässä tapauksessa 30%.

Lukuarvo Y90R määrittelee värin sävyn. Värisävy määritellään kahden perusvärin määrien suhteissa. Tässä tapauksessa värisävyt ovat keltainen Y ja punainen R. Värisävyssä Y90R on 10% keltaista ja 90% punaista.

Puhtaissa harmaissa sävyissä ei ole havaittavissa mitään värisävyjä. Valko- musta väriakselin sävyissä on tunnuskirjain N, joka merkitsee neutraalia. Sävy 0300-N on puhtaan valkoinen. Seuraavat sävyt ovat 0500-N, 1000-N , 1500-N jne päättyen sävyyn 9000-N joka on puhdas musta sävy.


Toinen vinkki

Kun käyt valitsemassa sävyjä, niin kysy vain rohkeasti myyjältä mitä väri pastoja sävyyn on käytetty. Tikkurilla sävyt ovat nimellä, jotka eivät nyt paljon kerro sävystä kuluttajalle. Nimi jää kyllä paremmin mieleen kuin pitkä värinumero :). Myyjä näkee sävytys koneelta mitä pastoja kyseiseen väriin menee ja osaa sanoa mihin suuntaan väri menee. Tikkurilla on nykyjään  väritakuu.

KLIK  tästä pääset lukemaan Tikkurilan väritakuusta.

Toivottavasti tästä oli jotain apua, jos olet suunnittelemassa maalaamaan seiniä tai vaikkapa laminaattitasoja...tai mikseipä vaikka laminaattilattioita.


Täällä kans pitäis tarttua pensseliin. Muutama lista odottaa maalaamista ja kuistin katto pitäsi maalata valkoiseksi. Kuistissa on nyt uudet kattovalaisimet ja muutenkin lampun paikkoja on vähän täällä vaihdeltu. Laitan niistä sitten myöhemmin oman postauksen tulemaan.
Kivaa alkavaa viikkoa sinne!!!


2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä Päivi, sulla tuli kyllä upeat nuista tasoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppa hyvä Sari :) Joo mie kans tykkään tasoista. Sais vielä nuo järkyn väriset pyökit lattiatki uuden värisiksi...rahkeet ei taida riittää ihan maalaamiseen.

      Poista